1/17/2017

Today is the day



"Happy birthday"


Happy birthday
Happy birthday to you
Happy birthday just for you
Happy birthday
Happy birthday to you
Happy birthday
Happy birthday

Just a day
Just another year
But in our eyes you are the best
We're gonna love you
Gonna love you above the rest, oh

May good times always smile on you
May happiness always come your way
We're here to love you
We're here to celebrate your day

We wish the best of what the best can be
All the best
We wish for you that all your dream come true

Happy birthday
Happy birthday to you
Happy birthday just for you
Happy birthday
Happy birthday to you
Happy birthday
Happy birthday

The year may come and the years may go
Nut that won't change what we already know
You're such a great friend
And in our hearts your love will grow, grow

Count on us when you're feelin' down
In times of trouble we will hold yor hand
You're such a great friend
And we will love you 'till the end, end, end

We wish the best of what the best can be
All the best
We wish for you that all your dreams come true

Happy birthday
Happy birthday to you
Happy birthday just for you
Happy birthday
Happy birthday to you
Happy birthday
Happy birthday

Happy birrthday
Happy birthday
(Happy birthday)
Happy birthday
(Yeah,yeah)
Happy birthday
(Oh,oh)

It's times to wish
It's times to give
It's times to live
It's times to wish
It's times to give
It's times to laugh

Happy birrthday
Happy birthday
(Happy birthday)
Happy birthday
(Yeah,yeah)
Happy birthday
(Oh, oh)


Happy Birthday to me!
Happy Birthday to me!





Sendiri beli kek, sendiri menyanyi, sendiri sambut. Doakan yang terbaik buat saya. Semoga dengan pertambahan umur ini akan mematangkan lagi fikiran yang kadang-kadang kurang kematangannya. Doakan juga saya dapat menulis tanpa sebarang gangguan mental dan fizikal. Dan tak lupa juga pada Mak! Terima kasih, mek kerana melahirkan baby yang montel 27tahun yang lepas. Segala pengorbananmu tak dapat ku balas dengan emas permata. 
Selamat hari lahair wahai tuan tanah kedaun!!!
Sekian....




1/16/2017

Hanya Kerna Dosa Semalam - Bab 1




"Perhatian kepada semua calon anda dikendaki menyemak jawapan untuk kali yang terakhir sebelum pengawas peperiksaan memunggut kertas jawapan." Suara Encik Badrul kedengaran di depan sana.

Senyuman manis sudah terpamer dibibir munggil Irdina. Hatinya sudah melonjak kegembiraan. Tak sabar rasanya nak keluar dari dewan. Kepalanya sudah pening memerah otak. Paper addmath ni memang memeningkan kepalanya. kalau ikutkan mitos  dari zaman berzaman siapa yang "LULUS" dalam subjek addmath, memang orang lain akan tapik spring! Irdina tersengih. Kalaulah dia lulus dengan cemerlang nanti, agak-agak siapa eh yang akan tapik spring kat dia...

Pandangannya dialih ke sebelah kanan, Terpandang akan Ishaifify, budak mekanikal engginering sebelas kelasnya dia senyum lagi. Walaupun Ishaifify ni seorang yang berkulit gelap tapi senyumannya tetap mencairkan hati gadis remaja sepertinya.



Bak kata orang lama, hitam-hitam si tampuk manggis, lagi hitam lagi manis. Tapi, Fify ni tak ada lah hitam macam tampuk manggis tu. 

Ishaifify tidak keruan. Apa minah ni nak? Ada apa dengan muka aku. Dari tadi asyik pandang dan senyum-senyum je. 

"Ehem.. ehem..." Ishaifify membetulkan suaranya. 

"Nak apa? Dari tadi pandang aku lepas tu senyum-senyum." Soalnya perlahan. Dah la pengawas peperiksaan berkeliaran disana sini. Dia tak nak ambik risiko kalau tertangkap bercakap dengan Irdina. Punah masa depan walaupun hatinya melonjak gembira bila irdina tersenyum padanya.

"Pandang je, tak boleh ke?"

"Bukan tak boleh... Pandang pun mestilah bersebab kan?" Fify berbisik.

"Saya suka tengok awak!" Jujur jawapan Irdina. Matanya dikenyit nakal. Jatuh rahang Ishaifify dengan kenakalan Irdina.

Ishaifify tertunduk. Geram dipermain oleh Irdina. Kau tak kenal lagi aku kan Dina...Belum sempat dia membalas ketengaran suara Encik badrul meminta semua pelajar berhenti menulis dan kertas jawapan akan dikutip sebentar lagi.

Setelah selesai, semua pelajar dibenarkan keluar dari dewan. Irdina juga berpusu-pusu bersama rakan yang lain ke luar dari dewan. Fuh! lega... Dua tahun dia berada disini yang konon-kononnya tercampak bukan dengan kerelaan sendiri. Nampak gayanya dia akan merindui sekolah ini nanti. Pandangannya diarahkan di sekitar sekolah, nanti hati ini akan rindu! Bisiknya sendirian.

"Dina..."

"Irdina Syafiyaa..." Jerit satu suara. Dia berpaling mencari arah suara itu. Nun  jauh dibawah bukit terlihat Alin sedang berlari-lari mengejar langkahnya.

 Azlin melepaskan lelah. "Kenapa tak tunggu aku?" Marah Alin atau nama sebenarnya Farahin  azlin.

"Kau tak cakap..." Irdina memcebik bibirnya.

"Bukan ke biasanya kau tunggu aku..." Marahnya.

"Kau kalau suruh aku tunggu mesti ada apa-apa kan?" Irdina meneka. Azlin kalau tak ada hal mustahak dia tak kisah pun Irdina tunggu atau tak nak balik hostel sekali. Kalau ada hal barulah terkejar-kejar nak balik bersaing. Kutuk Irdina dalam hati.

Azlin tergelak.

"Kau macam tahu-tahu je kan. Kau pakai pendamping ke?" Ujar Azlin sambil tergelak-gelak.

"Banyak la kau punya pendamping. Kau nak apa suruh aku tunggu ni?"

"Janji dengan aku, kau kena rahsiakan hal ni. Boleh?" Bisik Azlin. Tangannya juga diheret ke kawasan yang tidak ada orang.

"Haish... lain macam je kau ni."

"Janji la..." Azlin mengait jari kelingkingnya dengan jari Irdina.

"Janji..."

"Ada orang ajak aku keluar."

"So, keluar je lah. Sejak bila kau pandai mintak kebenaran aku ni?" Perlinya. Entah bila si Azlin ni pandai mintak kebenarannya nak keluar. Lagipun dia bukannya kakak Azlin pun....

"Aku cakap ni... sebab aku nak ajak kau teman!"

Irdina terdiam. Lama sebelum menyambung kata-kata. "Siapa  yang ajak kau keluar?"

"Roy..."

Ternganga mulut Irdina. Tak percaya. Kalau tak silapnya, Roy ni salah seorang kakitangan dalam sekolah mereka. Tapi tak kan kot!

"Rohaizat? Abang Jat tu ke? Dia yang bawak honda BDL tu.."

Azlin mengangguk.

"Kau biar betul nak keluar dengan dia..."

"Betul.... sebab tu aku mintak kau teman. Boleh kan?"

Irdina mencebik. "Tak nak la aku. Cari penyakit je kalau kantoi.."

"Alaaa... jom la. Aku tahu kau penat. Masa ni lah nak realese tension..." Azlin memujuk.

"Kau pergi sorang la Alin... Aku malas lah.."

"Alaa...jom la. Aku tak nak pergi sorang." Rayu Azlin sambil menggongcang tangan Irdina. Rosak lah plan dia dengan Roy kalau Dina tak nak pergi. Entah bila la dapat keluar dengan Roy lagi. Lepas ni mesti susah nak jumpa.

"Okay.. sebelum aku setuju, aku nak tanya kau. Korang ni couple ke? Sejak bila. Kenapa aku tak tahu pun..."

Azlin tersipu malu. "Sebenarnya... bukan couple pun. Teman tapi mesra!"

Irdina menjuih bibirnya. "Elehh... teman tapi mesra konon. Menyampah pulak aku dengar! kalau ya pun apa salahnya."

"Betul laa... lain la kau. Student famous kat sekolah, sampaikan cikgu muda pun nak test market!" Usik Azlin.

"Dina...teman aku ya."

"Tengok la nanti. Penat laa..."

"Kau kena teman aku jugak! Tak boleh tidak..." Jerit Azlin sambil berlalu meninggalkan Irdina.

Irdina mengeluh panjang. Kalau ikutkan rasa penat, memang dia malas nak teman Alin. Tapi melihat sahabatnya yang bersungguh-sungguh itu dia jadi tak sampai hati pulak.


"Alin...Alin... tunggu aku!" Jeritnya apabila melihat kelibat Azlin kian menghilang.

Tiba-tiba bulu romanya meremang. Haishh.. tak kan siang-siang pun nak mengusik kut! Pernah seniornya bercerita pasal kantin sekolah mereka yang tiba-tiba berbau orang memasak. Walhal, ketika itu semua makcik kantin sudah balik ke rumah masing-masing. Bila teringat cerita itu, Irdina terus berlari. Seram tiba-tiba!

Laju dia berlari dan akhirnya dia sampai di dewan makan aspuri. Perutnya sudah bergendang ghazal untuk rubiah. Lapar! Bau kari ikan parang menusuk hidungnya membangkitkan seleranya yang sedia lapar. terbayang sudah lauk kegemarannya yang bakal dihadap sebentar lagi. Sayur pecal bersama telur asin. Perghhh... membangkitkan selera sungguh...

Kerana Dia - Bab 2








           "Ini yang you kata profesional?" Umar membentak. Melihat lenggok model yang berjalan pun dia tak ada rasa. Kalau ini lah yang dikatakan Hazwin. Dia memang pangkah awal-awal. Memamg lah untuk majlis amal. Tapi kalau ini lah yang dikatakan... memang hancur la designnya nanti. Design sudah gah tapi si pemakainnya tidak kena.

          Hazwin terkulat-kulat dibambu Umar. Hatinya mendongkol geram. Kalau dia tahu yang Umar akan turun padang. Pagi-pagi lagi diheretnya Hanna kemari. Ini tidak... minah tu sedap lagi berdengkur masa dia keluar pagi tadi. Tahu lah sekarang dah jadi penganggur terhebat!

       Hazwin mengeluh panjang. Melihat muka ketat Umar saja dia sudah kecut perut. "Begini Encik Umar... I ada pengganti Mona. Tapi... hari ni dia tak dapat datang lagi. Maybe next time you boleh jumpa dia."

         "What? You ingat i banyak masa nak datang selalu. Eh i banyak lagi kerja nak dibuat bukan kerjannya nak datang sini dan tengok korang buat latihan!" Marah Umar. Kalau ikutkan hati memang dia nak pecat aje Hazwin ni. Bersepah lagi agensi modelling yang lain nak buat usahasama dengannya. 

          Hazwin tunduk memandang lantai. Bukan tak profesional, tapi dia hilang kata.



#UmarAisy

     Melihat muka kelat Umar pun dia sudah berdebar. Muka hensem, tapi sayang berlagak tak bertempat pulak! Sesedap dia je cakap model aku jalan tak betul. Cuba kau pulak yang jalan, entah-entah macam itik pulang petang kot! Kutuk Hazwin dalam hati.

     "Encik Umar nak saya call model saya ke?" Soalnya setelah lama terdiam.

     "Tak payah. I dah lambat nak attend meeting. By the way, kalau boleh make sure model yang you pilih kali ni menepati citarasa i..."

    "Okay. I will..."

    Umar mengangguk dan berlalu. Hazwin menghantar langkah Umar dengan ekor mata saja. Nak hantar sampai ke pintu rasanya tak mungkin. Sorang lagi nama yang akan di blacklist, muka kacak tapi perangai... ya ampun!


#HannaIssabella

     Setelah Umar berlalu Hazwin mencapai telephone. Jarinya laju mendail nombor Hanna.

    "Hello..."

    "Hanna.. kau dah bangun ke belum?"

    "Pasal semalam tu macam mana? Kira jadi lah ya.."

   "Okay... okay.." Hazwin terangguk-angguk. Talian diputuskan. Dia  menghela nafas. Nasib baik Hanna setuju. Kalau tak, masak dia nak cari orang gantikan Mona. Tapi... Hanna boleh ke buat ni? Ah belasah jelah...

  "Guy... " Hazwin menjerit kuat. Suaranya dikuatkan kerana  musik sedang terpasang.

 "Korang semua boleh balik. Latihan dah cukup untuk hari ni. Make sure korang datang esok tepat pada masanya. I tak nak lagi dengar mana-mana dari korang yang terpelecok lagi! Idah penat nak kena bambu dengan mamat kerek tu..."

  "Okay Cik Awin..."

  "See you tomorrow..."

  Hazwin mencapai handbag dan cepat-cepat dia keluar dari situ. Dalam masa satu jam dia harus bertemu dengan pelanggannya. Dia tak nak dicop sebagai orang yang datang lambat. Kalau ikutkan, sekarang ni dia hampir sampai ke tempat yang dituju. Tapi, sebab si kerek a.k.a Umar itulah dia terlewat. Mintak-mintaklah jalan tak jem...

  

Rasa













Lima tahun bukan satu jangka masa yang singkat...
Lima tahun aku menunggu...
Hanya kerana sejarah satu petang...
Hidup dulunya tenang menjadi kucar kacir...
Salah siapa?


Jika diberi peluang akan aku kembali kemasa  lima tahun itu
Ingin aku corakkannya dengan lakaran yang penuh warna..
Bukan lakaran hitam tapi lakaran pelangi yang indah nun disana...

Tapi, aku tidak mampu untuk kembali ke masa itu
Sampai kapan pun aku tidak mampu...
Aku lelah..
Lelah menjadi penunggu...
Lelah menjadi alat tipu dayamu...

Malu...
Sungguh aku malu...
Ya Allah...
Ampunkan dosa hambamu yang hina ini...



-insankerdil-

1/13/2017

Love Is Lavender - Bab 1










#Loveislavender


Bab 1





"Fresh flowers?"

Daria mengangguk. Wedding aku, suka hati aku lah! Kau nak sibuk pasal apa. Dia menjeling lelaki disebelahnya. Geram!

"Kenapa bunga ni?" Soal lelaki itu sambil menunjukkan sepasu lavender di sudut lantai. Bibirnya dicebik. Tak suka dengan pilihan si perempuan.Menyampah dengan bau lavendar. Rasa nak muntah! Dia arlegik dengan bau lavender. Perempuan ni sengaja mengundang amarahnya.

"Kat sini punya lah banyak bunga rose, daisy. tulip... macam-macam lah! Pasal apa kau nak lavendar? Kau memang sengaja kan?" Marahnya tanpa tertahan. Sekarang pun dia dah rasa semacam bila berada dalam kedai ni. Bau lavender ni mencucuk hidungnya. Tunggu masa saja isi perutnya nak terburai.

Daria tersenyum sinis. Dalam hatinya sudah tergelak jahat. Padam muka! Memang aku sengaja pilih lavender. Rasa nak dicium-cium bakal adik iparnya. Ini semua  kerana Aaliani.

"Kak Ria nak tahu tak along tak suka bau lavender tau.Nanti dia muntah! Pernah sekali masa kami di rumah makcik along muntah-muntah sampai masuk hospital tau. Masa tu family tak tahu pun along alah dengan bau lavender. Lucu kan along..." Cerita Aaliani.

Dan kerana cerita Aaliani itulah dia memilih lavender. Nampak jahat kan? Dah tahu bakal suaminya alah dengan bau lavender tapi dia tetap memilih lavender! Itulah siapa suruh mulut tu jahat sangat. Dah la sombong tak bertempat,ego pulak tinggi melangit. Kau ingat aku nak sangat ke kawin dengan kau Ayubbi. Kirim salam jelah... Kalau tak kerana mama aku tak hingin la kawin dengan kau. Kutuk Daria dalam hati.

"Aku suka lavender... Lagi pun ini majlis di rumah aku. Kalau kau tak suka sila cari pengantin perempuan lain untuk berganding dengan kau nanti Encik Qaf Ayubbi. Kalau kau rasa nak teruskan pernikahan ni, terima sajalah pilihan aku." Daria bertegas. Dia bukan sengaja tapi sekadar mengajar Ayubbi sahaja. Lelaki sombong dan bongkak macam Ayubbi ni harus di ajar untuk menerima pilihan orang.

"Aku tak suka bunga ni. Bunga lain aku boleh consider lagi tapi bukan lavender! Kau tak rasa ke nanti kau tengah bersanding dalam toilet Cik Daria!" Dia mula marah melihat tinggah Daria yang beriya benar memilih lavender untuk wedding mereka. Melihat senyum sinis di bibir Daria itu lagilah dia bengang. 

"Tak. Aku rasa fresh je kalau guna lavender. Rasa tenang, walaupun masa tu aku kena mengadap kau! Kena bagi senyuman palsu kat semua tetamu. Dan acah-acah berbahagia dengan pernikah kita." Bibir Daria mencebik lebar.

"Suka hati kau lah Daria..." Ayubbi melangkah meninggalkan kedai bunga. Sungguh dia sangat marah. Kena kawin, dia ikutkan lagi walaupun hatinya membantah. Tapi untuk terima lavender dijadikan sebagai tema majlis kawin nanti memang dia tak sanggup!

Daria tersenyum kemenangan. Melihat langkah Ayubbi yang makin menjauh itu dia ingin ketawa  terbahak-bahak. Tapi ditahan saja. Tak sabar rasanya ingin berkongsi cerita dengan teman baiknya. First dating yang mengundang kemarahan encik tunang.

Dia menggeleng-geleng kepala.Lucu rasanya, kenapa lah dia boleh berkeras untuk memilih bunga lavender sebagai tema kawinnya. Padahal lavender bukan termasuk dalam list bunga yang dia suka. Semuanya kerana cerita Aaliani.

Aaliani... Aaliani... bibirnya mengguman sendiri. Bola matanya terarah pada sepasu besar bunga yang berwarna warni. Putih, pink dan purple. Kombinasi yang sangat menabjukkan. Warnanya yang cukup cantik dan menarik. Sangat sesuai diletakkan kiri dan kanan laluan ke pelamin. Dia  tertarik dengan bunga itu. Dia suka.

"Adik... ini bunga apa?" Soal Daria sambil menyentuh kelopak bunga itu. Hidungnya didekatkan kearah bunga yang kecik comel itu. Masya allah... wanginya bau bunga ni. Daria tersenyum sambil membelai bunga tersebut.




"Yang mana miss?" Soal pekerja itu.

"Ini..." Jawab Daria sambil memegang bunga itu.

"Oh.. ini bunga aster miss. Miss nak?"

"Cantik nama dia. Secantik tuannya." Daria berseloroh.

"Ya.. memang cantik. Selalu customer request untuk wedding. Letak dalam pasu dan dihias di laluan menuju ke pelamin." Terang pekerja itu tanpa menyedari Daria sudah tersenyum kegembiraan. Tak salah pilihan aku. Desis hati Daria.

"Okay, bungkus ini untuk saya." 

"Tunggu kejap miss.." Pekerja itu terus berlalu kebelakang.

Selesai membuat bayaran, Daria keluar dari situ. Perlahan dia melangkah menuju ke kereta. Punat remote kunci ditekan. Pintu dibuka dan dia melolos masuk. Dia melepaskan lelah seketika. penat bertekak dengan Ayubbi. Tapi, nasib baik ada bunga aster ni sejuk sikit hati aku. Bisiknya.

Perlahan dia menekan minyak kereta dan meninggalkan kedai bunga. Masih banyak urusan yang belum diselesaikan. Tarikh nikahnya juga makin hampir. Dalam masa sebulan lagi dia akan bergelar puan. Status yang tak pernah difikirkan dalam masa terdekat ni. Semuanya datang secara tiba-tiba.

Daria mengeluh panjang...